Het aanbod van zakelijke betaalmethoden heeft een punt bereikt waardoor oudere en meer gevestigde opties onder druk staan. In de afgelopen 10 jaar heeft de komst van internet en mobiel bankieren een diepgaande transformatie teweeggebracht. Hierdoor worden ouderwetse contanten nu verreweg van ideaal gezien. Maar nog altijd wordt er door organisaties een scala aan verschillende zakelijke betaalmethoden gebruikt om de onkosten van medewerkers te betalen.
Binnen een organisatie moeten er vele betalingen worden gedaan. Voor deze uitgaven heeft de medewerker een betaalmethode nodig.
Bij bepaalde uitgaven kan je echter vaak maar op één specifieke manier betalen. Een hotelboeking kan bijvoorbeeld alleen met een creditcard worden gedaan. Terwijl de bloemist misschien alleen een pinpas accepteert. Het is dus noodzaak om verschillende flexibele betaalmethodes aan te bieden binnen je organisatie.
Het goed bijhouden en verwerken van de betalingen door medewerkers is voor finance teams nog altijd een omslachtige taak. Het kost veel tijd en moeite om een goede controle over de uitgaven te houden. Met name als er verschillende betaalmethoden worden gebruikt, is het lastig om de maandafsluiting op tijd rond te krijgen.
Dat er het afgelopen decennium veel nieuwe betalingsoplossingen bij zijn gekomen, is de meeste mensen niet ontgaan. Toch heeft men binnen de eigen organisatie de overstap naar nieuwe betaalmethoden vaak nog niet gemaakt.
Het staat meestal op de lange lijst van lange termijn projecten. Dit terwijl deze nieuwe oplossingen het vaak gemakkelijker en vooral veiliger maken om zakelijke transacties te doen. Tot genoegen van vele finance teams en medewerkers. Tijd om alle betaalopties en hun voordelen eens te belichten.
De ouderwetse contanten
Nog altijd wordt er door veel organisaties met contant geld gewerkt. Er is dan kasgeld op een locatie aanwezig, waarmee bijvoorbeeld een verjaardagscadeau wordt aangeschaft. Wanneer er contant geld rondgaat in een bedrijf, wordt er gewerkt met een kasboek. In het kasboek moeten alle uitgaven met contant geld worden bijgehouden.
De meeste organisaties proberen steeds meer richting een cashless manier van werken te gaan. Het werken met kasgeld en kasboeken brengt namelijk veel problemen met zich mee.
De verwerking van contante zakelijke betalingen is een administratie ramp. Naast het tijdrovende proces, vergt het een complexe inrichting. Hoe weet de kassier de stand van de verschillende kassen, waar haalt hij of zij het geld ter aanvulling? Dan moet er nagedacht worden of het veilig transporteren van het geld. En, hoe controleer je dat dit volledige bedrag in de kas is aangekomen?
Wanneer organisaties met kasgeld werken is er vaak een vaste dagelijkse procedure:
- Er zit iedere dag een vast startkapitaal in de kas.
- De medewerker ontvangt geld van klanten en doet zelf wellicht ook uitgaven. Dit behoeft twee veilig opgeborgen en gescheiden kassen.
- Aan het einde van de dag wordt het kasgeld door de medewerker geteld, de balans opgemaakt in het kasboek en ingeleverd bij de beheerder.
- Dan moet als laatste stap het geld gestort worden bij een bank.
Het gaat er om dat alle geldbewegingen op de juiste manier verantwoord zijn in het kasboek. En, dat alle betaalbewijzen worden bijgevoegd. De administratie zit medewerkers alsnog vaak achter de broek aan om de losse bonnen in te dienen. Het werken met kasgeld is dus op het eerste gezicht een snelle oplossing maar er zitten voor de administratie (te)veel haken en ogen aan. Wat zorgt voor inefficiëntie bij het verwerkingsproces.
Maar, binnen een organisatie zal er altijd af en toe contante betaling gedaan moeten worden. Hoeveel je als bedrijf ook stuurt op digitale transacties, soms ontkom je er helaas niet aan. Bijvoorbeeld wanneer er in een winkel onverhoopt geen bankpas wordt geaccepteerd of je een aankoop op de markt doet.
voordelen: gemakkelijk in gebruik, in fysieke winkels vrijwel altijd geaccepteerd, geen additionele kosten
nadelen: fraudegevoelig, complexe administratie, risico tijdens distributie
Meer voor finance managers…
❯ 5 redenen om na te denken over uw cash management
❯ Wat is een zakelijke prepaid creditcard?
❯ Het gebruik van prepaid Meastro betaalkaarten
De reguliere betaalkaart (ook wel debetkaart genoemd)
Iedereen heeft er eentje in zijn bezit, een pinpas. Zo’n pinpas kun je ook gebruiken voor de zakelijke uitgaven binnen een organisatie. De bekendste aanbieders zijn Maestro en V Pay. Debit kaarten worden uitgegeven door banken zoals ING, Rabobank en ABN Amro. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren ook steeds meer e-banks bijgekomen, zoals Knab. Als derde optie bestaan er totaaloplossingen, zoals SimpledCard. Zij combineren zakelijke betaalkaarten met declaratie management.
Met een zakelijke bankpas kun je vrijwel overal ter wereld geld opnemen en contactloos betalen. Handig als je veel afspraken buiten de deur hebt of op zakenreis bent. Met een zakelijke pas houd je deze uitgaven gescheiden van de eigen privérekening. Zo zorg je er voor dat medewerkers nooit zelf geld voor hoeven te schieten.
Met een pinpas kun je contactloos betalen. Dit is een gemakkelijke optie als je snel zakelijke aankopen wilt doen in een fysieke winkel. De bedragen moeten dan wel (cumulatief) onder de €50 zijn. Bij de vijfde betaling wordt er standaard om een code gevraagd.
Contactloos betalen betekent dat je voor deze kleine bedragen geen pincode hoeft in te voeren om af te rekenen. Een kop koffie tijdens een zakelijk overleg of een snelle lunch als je onderweg bent, is dan zo betaald.
Een debetkaart
Met een reguliere debetkaart ofwel pinpas van je zakelijke huisbank kun je cash geld uit een betaalautomaat halen of elektronische betalingen doen. Het bedrag wordt dan direct van je zakelijke rekening afgeschreven.
Als je niet wilt dat de betaalpassen aan de zakelijke hoofdrekening zijn gekoppeld, moet je eerst onder rekeningen aanvragen. Zeker als je meerdere locaties met verschillende kaarthouders hebt, kan dit snel complex worden. Het managen van zo’n filiaalpas opzet kost dan veel werk. Bij lage omzetten verliest de bank dan mogelijk haar interesse.
Het pinnen van geld bij een bankautomaat is niet altijd geheel gratis. De bank kan bijvoorbeeld kosten in rekening brengen als je geld opneemt bij een automaat van een andere bank. Houd dus in de gaten dat medewerkers dit altijd bij de aangesloten banken doen, om zo kosten te besparen. Elektronische betalingen met een bankpas (via bijvoorbeeld iDeal) binnen de eurozone zijn wel gratis.
Hoeveel geld je per dag of per week kunt pinnen of betalen is vaak gelimiteerd. Die limieten zijn wel aan aan te passen, maar alleen door de rekeninghouder.
Dit beperkt je enigszins in je vrijheid. Bijvoorbeeld wanneer je onverhoopt een grote uitgave moet doen. Dan kan het bedrag op de rekening wel toereikend zijn, maar het pinbare bedrag per dag niet. Er zal dan een instelling omgezet moeten worden in het systeem. Vaak gaat dit via de Support afdeling van je bank, maar niet real-time. Dat betekent dan dat je de betaling niet dezelfde dag kan afronden.
In sommige gevallen kun je met een debetkaart ook rood staan. Daarvoor heb je wel toestemming nodig van de bank. Het is dan zo dat het geld dat je tekort komt, geleend wordt van de bank. Dit is uiteraard niet gratis en is zakelijk gezien niet ideaal.
voordelen: contactloos, gemakkelijk pinnen bij automaat, online betalingen
nadelen: rood staan, gelimiteerd dagbudget, niet erg flexibel voor meerdere locaties
Een prepaid Maestro kaart
Een prepaid pinpas is in veel opzichten gelijk aan een reguliere pinpas maar heeft tevens een aantal karakteristieken van een kredietkaart.
Je laadt namelijk eerst vooraf een bepaald bedrag op de kaart, het ‘krediet’. Dat kun je dan gebruiken om te betalen in een winkel of pinnen bij een bankautomaat. Is dat bedrag op, dan is betalen niet meer mogelijk. Het gaat hier altijd om eigen geld van de organisatie.
Het geld dat op een prepaid kaart staat, is zelf vanaf de zakelijke rekening op de pas gestort. Dit belast de liquide middelen, tegelijkertijd voorkom je de kosten van een krediet. Van rood staan is dus geen sprake. Door regelmatige aanvulling van de kaart, kun je de cash out goed spreiden.
Vaak heb je dezelfde voor- en nadelen als bij een normale betaalkaart of creditcard. Alleen kun je met een prepaid Maestro als finance manager zelf beslissen hoeveel geld er per pas wordt uitgegeven.
Zo heb je betere controle over de budgetten. En voorkom je dat kaarten gekoppeld zijn aan je zakelijke hoofdrekening. Je wilt immers niet iedere medewerker zomaar toegang geven tot alle bedrijfsmiddelen.
voordelen: alle voordelen van een normale pinpas, losgekoppeld van de bedrijfsrekening, geen kosten voor rood staan
nadelen: eenmalig inregelen van de aanvullingen (naar gelang uitgavenpatroon), niet geaccepteerd door sommige online platformen
Een zakelijke creditcard of kredietkaart
Creditcards zijn een populaire en meest klassieke betaalmethode binnen het zakelijke betaallandschap. Binnen Europa kun je bijna altijd ‘gratis’ betalen met je kredietkaart. Voor geld pinnen worden daarentegen wel vaak additionele kosten in rekening gebracht.
Wanneer je een zakelijke rekening hebt, kun je ook een zakelijke creditcard aanvragen. Deze gebruik je voor alle zakelijke onkosten, zoals de aanschaf van bijvoorbeeld kantoorartikelen, zakenreizen, tanken of online aankopen.
Bij een kredietkaart zoals van Visa, Mastercard of American Express gaat het bedrag niet meteen van je rekening. Aan het begin of het einde van de maand krijg je een rekening van alle bedragen die in de voorbije maand zijn betaald.
Als je die rekening dezelfde maand betaalt, hoef je hier als bedrijf geen extra kosten voor te betalen. Wanneer je dit langer uitstelt dan zal er, per bank afhankelijk, rente worden gevraagd. Een zakelijke kredietkaart wordt vaak gebruikt voor betalingen in het buitenland, omdat ze wereldwijd worden geaccepteerd. Het is daarom uitermate geschikt wanneer je op zakenreis gaat.
Hoewel de creditcard door veel bedrijven wordt ingezet als zakelijke betaalmiddel kleven er ook veel nadelen aan. Bij de aanvraag van een creditcard komt namelijk veel papierwerk kijken. Het is niet zomaar 1, 2, 3 geregeld.
Wanneer het papierwerk is geregeld staat er een vast limiet op de kaart. Dit is afhankelijk van de aangevraagde kaart maar ligt vaak al boven de €1.000. Het is zakelijk gezien helemaal geen prettig gevoel om medewerkers met zoveel “geld” op pad te laten gaan. Helaas kan het limiet niet zelf flexibel worden aangepast naar de behoefte.
Voordelen: wereldwijd contactloos betalen, ruime verzekeringsdekking bij aankopen
Nadelen: vast uitgavenbudget, niet flexibel, veel papierwerk bij aanvraag
De prepaid creditcard
Met een reguliere creditcard van een bank, leen je geld om mee te betalen. Het welbekende ‘krediet’. Bij een prepaid creditcard zit dit iets anders.
Een prepaid kaart is een betaalkaart waarbij het geld op een veilig afgeschermde derdenrekening staat. De goedkeuring van de betaling met de kaart is afhankelijk is van een borgsom. Je kan dit zien als een soort onderpand voor de kaartuitgever. Voor het geval de kaarthouder achterstallig is met zijn betalingen. Deze prepaid variant van een creditcard is in Nederland overal een officieel betaalmiddel.
Bij de prepaid variant kun je dus alleen geld uitgeven, wat je zelf voorgeschoten hebt. Als je via een normale bank geld naar de kaart overmaakt, dan was je tot voor kort vaak gebonden aan de 2 of 3 werkdagen verwerkingstijd die zij hanteren.
Veel banken voeren wel steeds meer nieuwe instant payments protocollen in. Dit is eerst uitgerold voor binnenlandse betalingen, maar daarna ook voor betalingen binnen europa. Dit is handig wanneer je regelmatig onvoorziene kosten hebt. Je hoogt het limiet van je kaart dan eenvoudig en realtime op.
voordelen: flexibel budget, kaart gemakkelijk toewijzen aan personeel
nadelen: niet altijd online geaccepteerd
Wij denken graag met je mee
Online betaalservices
Tegenwoordig is het onmogelijk om als organisatie slechts uit de voeten te kunnen met aankopen in fysieke winkels. Het merendeel van de zakelijke transacties vindt namelijk online plaats. Daarom is het noodzaak om een geschikte methode te hebben om online te kunnen betalen.
Hoewel je hierbij als eerste aan de klassieke creditcard denkt, zijn er steeds meer specifieke betaalservices voor online aankopen. Waarin verschillen deze van een kredietkaartbetaling? En hoe zorg je dat je deze zakelijk kunt gebruiken? Lees hier verder.
iDeal
De iDEAL betaling is een directe online overboeking van je bankrekening naar de bankrekening van een ondernemer. De interface opent in de omgeving van je eigen bank en alle benodigde gegevens worden automatisch ingevuld.
Na de autorisatie weet je meteen of de betaling gelukt is. Dit is veilig en snel. Consumenten die geen creditcard hebben, kunnen zo toch gemakkelijk online aankopen doen.
Hoewel iDeal eigenlijk bij uitstek een consumenten-betaalmethode is, wordt deze betaaloplossing ook regelmatig door bedrijven gebruikt. Wanneer er een cadeau voor iemand zijn verjaardag wordt besteld of wanneer er online boodschappen worden gedaan. Sommige online winkels accepteren alleen een iDeal betaling.
Vaak heeft deze oplossing ook voorkeur bij bedrijven. Voornamelijk omdat de overboeking dan direct is afgerond. De transactie is binnen enkele seconden geslaagd en dit zorgt er voor dat het bestelproces versneld wordt. Er volgt geen boekhoudkundig gehannes met niet geaccepteerde kaartbetalingen. Dit maakt de methode interessant voor organisaties.
Alleen leent niet elke zakelijke rekening en betaalkaart zich voor deze betaalmethode. Meer dan 10 grote banken in Nederland zijn licentiehouder van iDeal.
voordelen: snelle betaalmethode, door veel webshops aangeboden
nadelen: niet door iedere betaalrekening ondersteund, biedt geen aankoopbescherming
PayPal
PayPal is wereldwijd een populaire betaalmethode. In Nederland is het met 1,7 miljoen gebruikers één van de meest gebruikte betaalsystemen. PayPal staat op de derde plek, net na iDeal en de (zakelijke) creditcard.
PayPal wordt ook veel gebruikt op veilingsites als eBay en Marktplaats. Anders dan iDEAL biedt PayPal, net als veel creditcards, aankoopbescherming. Is het product niet geleverd, dan zorgt PayPal dat je je geld terugkrijgt.
Ook deze methode wordt voornamelijk gebruikt door consumenten. Je koppelt er verschillende bankrekeningen of creditcards aan. Dit heet een e-wallet. Een voordeel is de veiligheid. Bij een betaling via zo’n e-wallet wordt de informatie over de gebruikte bankrekening of betaalkaart niet bekend gemaakt aan de verkoper.
Paypal slaat de gegevens wel op haar servers op, maar belooft deze sterk te beschermen tegen hackers. Dit werkt dus anders als de zogenaamde device-based digital wallets, zoals Apple pay en Samsung pay. Deze slaan je kaartgegevens enkel op je telefoon of computer op.
PayPal beschikt in veel landen ook over een business oplossing. Deze b2b-betaaloplossing zorgt er voor dat ook automatische afschrijvingen via het systeem lopen.
Er zijn in principe geen kosten verbonden aan het gebruik. Je kunt gratis een account aanmaken en oneindig veel transacties doen. Slechts bij een wisselkoers zal deze bovenop het aankoopbedrag worden berekend. De webwinkels waar je bestelt, betalen wel een provisie aan Paypal voor het gebruik.
voordelen: wereldwijd geaccepteerd, geen extra kosten voor koper, aankoopbescherming
nadelen: extra account nodig, minder overzicht voor finance team
Bitcoins
In het nieuws zie je regelmatig spannende verhalen over koers speculatie met bitcoins. De nieuwe digitale munt is een sterk staaltje techniek. Het baseert op versleutelde berekeningen, die op verschillende computers in duizenden stappen worden uitgevoerd (de zogenaamde blockchain).
Je kunt een bitcoin vergelijken met een e-mail waarin een wachtwoord staat. Iedere bitcoin heeft een eigen wachtwoord waar alleen de eigenaar over bezit totdat hij geld overmaakt.
De bitcoin is niet van 1 centrale uitgever zoals dat bijvoorbeeld zo is bij een reguliere bank. Gebruikers betalen via een software. In de praktijk is het aantal winkels dat bitcoins accepteert echter nog steeds heel laag. Zo kun je op Amazon niet direct met bitcoins betalen.
Voordelen: veilig en anoniem, geen tussenpersonen of bank nodig
Nadelen: niet veel geaccepteerd, medewerkers geen toegang tot netwerk
Op rekeningen kopen
Als organisatie is het het fijnst om grote rekeningen achteraf te betalen. Je weet dan of de dienst geleverd is en hebt gedurende de betalingstermijn nog beschikking over het geld. Wat natuurlijk de cashflow ten goede komt.
Het probleem is echter dat wanneer je afneemt bij een nieuwe leverancier, zij meestal eerst een kredietcheck willen uitvoeren. Ze moeten er natuurlijk zeker van zijn dat je de aankoop ook wel echt kunt betalen.
Daarnaast neem je ook zelf niet zomaar iedere organisatie op in je leveranciers stam. Het opzetten van een nieuw profiel kost tijd en moet na controle worden vrijgegeven. Dit komt de snelheid niet ten goede. Wat weer invloed heeft op de levertijd.
Wettelijk moet een webshop de mogelijkheid bieden om op rekening te kopen. Veel aanbieders willen niet zelf het risico hiervoor lopen. Je ziet dus ‘Achteraf betalen’ steeds vaker als betaalmethode aangeboden door betaalservices. Denk hierbij aan bedrijven als AfterPay en Klarna. Zij maken het steeds gemakkelijker om slechts met een paar klikken op de knop achteraf te betalen. Er is niet eens meer een kredietcheck nodig.
Inmiddels gebruiken ook b2b-webshops deze opties. Aangezien het bij zulke betalingen vaak om grotere bedragen gaat, is dit een relevante betaalmethode in de zakelijke sector. Daar spelen verkopers op in.
Bij b2b-aankopen zijn vrijwel altijd meerdere personen binnen de organisatie die betrokken zijn bij de aankoopbeslissing. Een betaling moet namelijk goedgekeurd worden door de persoon met beslissingsbevoegdheid. Bij terugkerende aankopen, maar ook bij eenmalige facturen, is Achteraf betalen is een goed alternatief.
Op factuur
Veel organisaties betalen nog altijd het liefst op factuur. De betaling wordt dan eerst allemaal verzameld. Wanneer dit is vrijgegeven door de verantwoordelijke kunnen de betalingen worden klaargezet. Na autorisatie kunnen de bedragen worden verzonden en overgemaakt door iemand van de financiële afdeling.
Dit wordt door verschillende personen binnen de organisatie gedaan om er zeker van te zijn dat het juist in de boekhouding komt. En niet minder belangrijk, dat er minder kans op fraude is.
Dit kan handmatig, maar verhoogt wel aanzienlijk het risico op fouten. Met een digitaal betaalverzoek los je dit probleem op. Dit gebeurt daarom ook steeds vaker. Er wordt dan een digitale betaallink aangemaakt en deze wordt met de factuur meegestuurd. Dit kan bijvoorbeeld ook door middel van een QR code.
voordelen: vertrouwd door finance teams
nadelen: risico op fouten, handmatig werk
AfterPay
Eén van de bekendste aanbieders in de markt is AfterPay. Zij dragen het risico van de betaling en nemen de facturatie voor hun rekening.
Wanneer je deze betaalmethode kiest in een webshop kun je de bestelling dus eerst (op kantoor) bekijken voordat je de producten daadwerkelijk afrekent. Je betaalt uiteindelijk alleen voor wat je houdt. Dit scheelt de boekhouding een hoop gedoe omdat zij eventueel teruggestorte bedragen weer moeten verwerken in de boekhouding.
De aankopen bij b2b-webwinkels zijn over het algemeen grote en dure orders. AfterPay rekent zelf geen kosten en rente. Echter, de webshops zelf staan vrij wel of niet transactiekosten in rekening te brengen voor betaling via AfterPay. Dit biedt uitkomst voor de zakelijke klant.
voordelen: veilig proces, alleen betalen voor producten die je houdt
nadelen: extra account nodig
De automatische incasso
Een vaak gebruikte zakelijke betaalmethode is de automatische incasso. Hierbij wordt eenmalig of soms periodiek een betaalde afschrijving gedaan. Vooraf wordt er dan een ‘contract’ afgesloten waarbij je toestemming geeft aan de verkoper om het bedrag automatisch af te schrijven. Dit noemen ze een incassomachtiging. Dit kan direct via de zakelijke rekening of via een derde partij als Buckaroo.
In het verleden moest er altijd schriftelijk een machtiging worden aangegeven. Hierop moest dan de handtekening staan van de rekeninghouder. Dit is tegenwoordig niet meer nodig. Wat er gebeurt, is dat er een e-mail wordt verstuurd waarin je de handtekening digitaal plaatst binnen een beveiligde omgeving.
voordelen: zekerheid door betaalafspraak
nadelen: betaling blijft soms doorlopen zonder dat je er erg in hebt
Hoe integreer je de juiste betaalmethode in jouw workflow?
Door de vele opties en aanbieders is het soms lastig kiezen welke betaalmethode het beste bij jouw bedrijfsvoering en medewerkers past. Je wilt het de operationele teams binnen de organisatie zo gemakkelijk mogelijk maken, maar zelf niet de controle verliezen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de betalingen veilig verlopen.
Uiteindelijk zal het daadwerkelijke betaalgedrag van je medewerkers uitwijzen waar jouw voorkeur naar uitgaat. De keuze voor de betaalmethode(n) binnen je organisatie is ook afhankelijk van hoe jij over het algemeen je betaalstrategie voert.
Een goede betaal- en verwerkingsstrategie voor de bedrijfsuitgaven kan je als organisatie heel veel opleveren. Hoewel het vaak wordt gezien als bijzaak, geeft het je als organisatie juist de controle die je nodig hebt. Voor het kiezen van de juiste methode moet je jezelf wel een aantal vragen stellen:
❯ Wat is de frequentie van uitgaven, komen de uitgaven geregeld terug of zijn deze vaak eenmalig?
❯ Hoeveel medewerkers moeten gebruik kunnen maken van de betaalmethoden?
Hoe distribueer ik deze en kan ik nieuwe medewerkers makkelijk aansluiten?
❯ Passen de betaalmethoden bij het gewenste uitgavenpatroon (online vs fysieke aankopen, binnen- vs buitenland, geldopnames mogelijk of niet)?
❯ Wat is de beste prijs / kwaliteit verhouding van de betaalmethode?
❯ Hoe kan ik de betalingen in onze workflow voor zakelijke uitgaven opnemen? Hoe zorg ik voor een soepele aansluiting op de boekhouding?
❯ Welke mate van controle wil ik zeker stellen als finance manager? Maximale budgets instellen, snel inzicht in transacties, directe terugkoppeling met aankoopbewijzen, meer-ogen principe, etc?
❯ Levert de aanbieder deskundige ondersteuning bij betalingsproblemen? Hoe worden mogelijke fraude incidenten herkend en afgehandeld?
De implementatie van jouw betaalstrategie
Wanneer je bovenstaande vragen hebt beantwoord kun je het zakelijk betaalproces voor jouw organisatie verder inrichten. Dat komt neer op de volgende drie stappen:
- Het uitzoeken en ‘aanschaffen’ van een van de producten;
- Inrichting binnen de boekhouding en de workflow;
- De implementatie binnen het team en de organisatie.
Nadat een nieuwe betaalmethode volledig is uitgerold binnen de organisatie is het tijd om het gebruik te gaan monitoren. Hierdoor krijg je meer overzicht en inzicht. Waar nodig kun je de processen dan bijstellen en optimaliseren.
Tot slot blijft het altijd belangrijk om voortdurend op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen het zakelijk betalen. Luister naar medewerkers en verzamel feedback uit de operationele teams. Welke nieuwe betaalmethodes zijn er en hoe past dit binnen onze bedrijfsvoering? Zo speel je op tijd in op de veranderende betaalwensen binnen je sector.