Whitepaper | Cashless Werken

Wat is cashless werken? In welke branches is er veel contant geld in omloop? Hoe ziet een alternatief eruit?

We leven in een digitale wereld. Met de komst van het wereldwijde web hebben we toegang gekregen tot een immense hoeveelheid informatie en via social media kunnen we heel eenvoudig met elkaar communiceren.

In allerlei branches zien we dat organisaties de zogenaamde digitale transformatie maken door te investeren in het digitaliseren van bedrijfsprocessen. Doordat processen digitaal sneller verlopen winnen organisaties tijd en daarmee geld.

Een goede investering dus. Wat een enorme besparing van tijd en geld kan betekenen voor financials is de digitalisering van contant geld op de werkvloer: cashless werken.

Maar wat houdt cashless werken eigenlijk in? In welke branches is er nog veel contant geld in omloop en hoe ziet het alternatief eruit? 

Wat is cashless werken?

Geen contante geldstromen meer. Geen kleine kassen. Dat is cashless werken.

Steeds meer organisaties willen volledig cashless worden. Maar waarom?

Veel contant geld in de omloop brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Het kan voor financieel managers frustrerend zijn dat ze veel tijd kwijt zijn aan de administratie. Contant geld moet verzameld, geteld en gecontroleerd worden. D

it kost allemaal tijd. Het kost nog veel meer tijd wanneer er bonnetjes missen en als er kasverschillen zijn. Het is dus moeilijk om controle te houden over de zakelijke uitgaven. Bovendien is er geen direct inzicht in de uitgaven.

In sommige gevallen zien we dat ook veiligheid een uitdaging is: contant geld is fraudegevoelig, denk aan een greep uit de kas of betalingen die niet worden geregistreerd.

Tevens lopen organisaties waarin veel contant geld in omloop is een hoger risico op diefstal. Onderwijs- en zorginstellingen ontwikkelen zich steeds meer richting een organisatie waar geen plek is voor contant geld.