Declaratiegedrag van bestuurders

In de media is veel aandacht besteed aan het declaratiegedrag van bestuurders. Hoewel gesjoemel met declaraties in alle sectoren plaatsvindt, zijn onlangs bestuurders uit het onderwijs flink geconfronteerd met hun declaratiegedrag. Zo ook Marjan Oudeman, bestuurder van de Universiteit van Utrecht.

Foutief declaratiegedrag

De minister schrijft dat Marjan Oudeman ruim 16.000 euro van haar salaris heeft teruggestort. Dat komt door een fiscale bijtelling vanwege de dienstauto die zij onder meer gebruikte om naar nevenactiviteiten te gaan. Oudeman had de dienstauto met chauffeur gebruikt voor privéritten naar commissariaten bij onder meer ABN Amro in Amsterdam en Ten Cate in Almelo. Het privégebruik van een dienstauto telt mee in het salaris van een bestuurder, maar Oudeman verdiende al het toegestane maximum volgens de balkenendenorm.

Sober en doelmatig declareren

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft de inspectie opdracht gegeven het declaratiegedrag van bestuurders in het hoger onderwijs te onderzoeken. Het onderzoek volgt nadat PvdA, SP en CDA vragen hadden gesteld over declaraties van directieleden van de Hogeschool Windesheim in Zwolle en over het privégebruik van de dienstauto door de bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht. Er bestaan voorschriften voor onderwijsbestuurders over wat ze mogen declareren. Die moeten eenduidig, transparant, sober en doelmatig zijn. De raden van toezicht moeten dit in de gaten houden en erop letten dat de salarissen binnen de zogeheten balkenendenorm vallen.

Geen gedoe meer met bonnetjes en declaraties

Met Simpled Card is het toezicht houden vele malen eenvoudiger en zijn declaraties verleden tijd. U kunt eenvoudig online de bestedingsruimte per betaalpas beheren. Simpled Card waarborgt de betrouwbaarheid van uw financiële administratie door bonnetjes direct aan de transacties te koppelen en vervolgens automatisch met de juiste referentie in uw administratie te verwerken. Zo voorkomt u eenvoudig foutief declaratiegedrag.